Forekomst |
Som intet andet destillat indfanger og forfiner Grappa aromaen og smagen af den substans, som den er frembragt fra. Grappaen reflekterer ganske enkelt den vinregion, hvor den er produceret.
De bedste voksesteder for vin findes indenfor 30 til 50 breddegrader fra ækvator, både i den nordlige og den sydlige hemisfære. Jo fjernere fra ækvator vinen dyrkes, jo mere koncentreret er smag og aroma. Samtidig giver de hårdere vintre vinstokken lejlighed til at hvile og samle styrke.
Jo mere sydpå vinen dyrkes, jo større er risikoen desuden for tropiske regnskyl og svampe-infektioner. Og dyrkes den for langt nordpå, er der risiko for frost- og haglskader på høsten.
Druerne har behov for megen sol, og det er i varmen fra solen, at sukkerindholdet i druen opbygges. Derfor ses vinen i den nordlige halvkugle oftest dyrket på en sydvendt skråning.
Jordbund og dræningsforhold influerer druens smag og karakter. Vinplanten er en af de få planter, der optager mineraler fra jordbunden, hvorfor indholdet af disse også har indflydelse.
Jo mere sydpå vinen dyrkes, jo større er risikoen desuden for tropiske regnskyl og svampe-infektioner. Og dyrkes den for langt nordpå, er der risiko for frost- og haglskader på høsten.
Druerne har behov for megen sol, og det er i varmen fra solen, at sukkerindholdet i druen opbygges. Derfor ses vinen i den nordlige halvkugle oftest dyrket på en sydvendt skråning.
Jordbund og dræningsforhold influerer druens smag og karakter. Vinplanten er en af de få planter, der optager mineraler fra jordbunden, hvorfor indholdet af disse også har indflydelse.
Jordtemperaturen er mere væsentlig for vindyrkningen end luftens temperatur. Det bedste voksested er derfor, alt taget i betragtning, halvvejs oppe ad en sydvendt skråning, hvor jorden drænes bedst, og solens stråler varmer både jord og plante.
Mens vinen dyrkes til fulde overalt i Italien, er grappaproduktionen koncentreret i den nordlige del, sydligst i Toscana og Umbrien. Dette skyldes, at det varmere klima mod syd medfører en hurtigere nedbrydning af druekvaset med et ringere destilleringsprodukt som følge.
Således er tidsfaktoren i varmen meget kritisk, hvad angår levering af en helt frisk masse af vinaccia til destilleriet.
Det kræver derfor ekstra megen omhu, hvis man vil producere en kvalitetsgrappa i et varmere område, både med hensyn til en blid behandling og presning af druerne, så der ikke opstår svampeinfektion, hvilket nødvendiggør at man enten har eget destilleri eller sørger for hurtig levering til et lokalt destilleri.
Mens vinen dyrkes til fulde overalt i Italien, er grappaproduktionen koncentreret i den nordlige del, sydligst i Toscana og Umbrien. Dette skyldes, at det varmere klima mod syd medfører en hurtigere nedbrydning af druekvaset med et ringere destilleringsprodukt som følge.
Således er tidsfaktoren i varmen meget kritisk, hvad angår levering af en helt frisk masse af vinaccia til destilleriet.
Det kræver derfor ekstra megen omhu, hvis man vil producere en kvalitetsgrappa i et varmere område, både med hensyn til en blid behandling og presning af druerne, så der ikke opstår svampeinfektion, hvilket nødvendiggør at man enten har eget destilleri eller sørger for hurtig levering til et lokalt destilleri.