Grappatyper

(jf. Ove Boudin ”Grappa, Italy bottled”)
Grappa kan typeindeles efter destilleringsmetode, alder og drue samt efter geografisk oprindelse.
Opdeling efter destilleringsmetode
Grappa discontinuo
Boutique grappaer. Individuelt håndværk fra mindre destillerier. Stærk i alkohol med rig aroma og smagsnoter.
Grappa continuo
Industrigrappa. Massefremstillet i en fortløbende proces. Mere neutral i aroma og smag. Leveres til størstedelen af markedet.
Opdeling efter alder og drue
Grappa giovane / grappa bianca
Ung hvid grappa. Lagret mindst 6 mdr. i glas- eller stålbeholdere. Grappaen er krystalklar med aromaer alene fra druerne og fermenteringen.
Grappa affinata in legno
Har ligget på træfade i 6 – 12 mdr. Den færdige grappa har sin farve og smagsnoter fra lagringen.
Grappa invecchiata
Kaldes enten vecchia eller invecchiata. Lagret på træfade i mindst 12 mdr. Er det riserva eller stravecchia er den lagret på træfade i mindst 18 mdr. Den færdige grappas farve, profil og karakter er stærkt præget af lagringen.
Grappa aromatica
Betyder, at grappaen er fremstillet af vinaccia af aromatiske drue varianter såsom Muscat,Gewürtztraminer eller af halvaromatiske som Müller-Thurgau, Prosecco el. Sauvignon Blanc. For den lagrede grappa, signalerer ”aromatica”, at druens originale karakter stadig kan smages.
Grappa aromatizzata
Her er profilen af den rene grappa totalt ændret ved tilsætning af urter, rødder, bær, frugter eller lignende.
Grappa monovitigno
Fremstillet af druekvas / vinaccia, med mindst 85% fra een enkelt druetype (vitigno) som skal være beskrevet på etiketten. Winery grappa ses ofte i Toscana, hvor vingårdene leverer vinaccia fra anerkendte vine til et eksternt destilleri. Bemærk her, at navnet fra en berømt vin ikke altid er garanti for grappaens kvalitet eller smag.
Acquavita d'uva
I 1984 udviklede destilleriet Nonino i Friuli et nyt produkt, destilleret på hele druer, hvilket tidligere var forbudt iflg. italiensk lov. Dette blev nu tilladt, og begrebet Acquavita d'uva opstod. Denne drik bliver ofte forvekslet med grappa, men er ikke i overensstemmelse med grappa definitionen, grappa di vinaccia. Acquavita d'uva har normalt en lavere alkoholprocent end grappa, og fremstår mere frugtagtig og elegant i smagen. Desuden er den dyrere end grappa, idet de friske druer koster mindst ti gange så meget som vinaccia'en, men giver kun dobbelt udbytte i volumen.
Opdeling efter geografisk oprindelse
Grappaen har en naturlig opdeling svarende til de geografiske regioner, da det også har betydning for den enkelte grappas karakteristik og identitet, hvor druen er dyrket. Jordbunden er vigtig for smagen i druen, og dermed også i vinaccia’en.
Fremstillet af druekvas / vinaccia, med mindst 85% fra een enkelt druetype (vitigno) som skal være beskrevet på etiketten. Winery grappa ses ofte i Toscana, hvor vingårdene leverer vinaccia fra anerkendte vine til et eksternt destilleri. Bemærk her, at navnet fra en berømt vin ikke altid er garanti for grappaens kvalitet eller smag.
Acquavita d'uva
I 1984 udviklede destilleriet Nonino i Friuli et nyt produkt, destilleret på hele druer, hvilket tidligere var forbudt iflg. italiensk lov. Dette blev nu tilladt, og begrebet Acquavita d'uva opstod. Denne drik bliver ofte forvekslet med grappa, men er ikke i overensstemmelse med grappa definitionen, grappa di vinaccia. Acquavita d'uva har normalt en lavere alkoholprocent end grappa, og fremstår mere frugtagtig og elegant i smagen. Desuden er den dyrere end grappa, idet de friske druer koster mindst ti gange så meget som vinaccia'en, men giver kun dobbelt udbytte i volumen.
Opdeling efter geografisk oprindelse
Grappaen har en naturlig opdeling svarende til de geografiske regioner, da det også har betydning for den enkelte grappas karakteristik og identitet, hvor druen er dyrket. Jordbunden er vigtig for smagen i druen, og dermed også i vinaccia’en.